Ugyan mit számít a humánum a társadalmi és hatalmi válságok idején? Mikor különösen nagy jelentőséget kap, mely csoportok milyen erőszakosan tudják érvényesíteni elképzeléseiket a lehetséges konkurenciával szemben. Mikor vérszagra gyűlnek az efféle időszakok jellemzően sötét alakjai és gátlástalan kiszolgálói. Ilyenkor érvényes csak igazán Jókai elmés helyzetelemzése, miszerint: "Én csak a bolognai esetet tudom, hol a polgárok azt hirdették, hogy "le az arisztokráciával, éljen a szabadság!" - míg egyszer előjöttek a brigantik s azt mondták: "le a polgárokkal! Éljünk mi!..." Az új hatalom képviselői is általában büszkék a rendíthetetlenségükre, amelyet jobbára "forradalmi öntudattal" is szoktak jellemezni, ám a kiszolgálóik ennyire már nem igényesek. Ők nem vesznek el az ideológia útvesztőiben: egyszerűen csak büszkék, hogy a "gatyájuk nem remeg", ha végre kell hajtani egy-egy akciót. Természetesen a hosszabb távú vagy emberiességi problémák sem érdeklik őket. Ők a "forradalom katonái" - más szóval a végrehajtók...

1918-ban, ezen a napon, röviddel éjfél után az oroszországi kormányzóság területén lévő Jekatyerinburg városában álló Ipatyev-ház pincéjében kivégezték II. Miklós cárt és családját, a közvetlen szolgálatukra rendelt személyzettel együtt.

A gyilkosság körülményeit nagyon sokáig homály fedte. Nem állt a kutatók rendelkezésére semmiféle megbízható adat vagy forrás sem. Ismeretes volt a "Szokolov jelentésnek" nevezett dokumentum-gyűjtemény, amely még akkor készült, amikor a fehérek visszafoglalták a vörösöktől a várost és igyekeztek minden lehetséges adatot összegyűjteni a cári család halálával kapcsolatosan. A főbűnösöket nem lehetett elérni, hiszen azok a vörösökkel együtt elhagyták a tett helyszínét. Sok tanút találtak, de a vallatási módszereikben ők sem voltak válogatósak, ellenben a vallomások valamennyire legalább körülményi bizonyítékokat rögzítették. (Sebtében kivégezték azt a szolgálót, aki utoljára kiszolgálta a cári családot...) Ebben a jelentésben szerepelt egy bizonyos Pjotr Jermakov nevezetű egyén, akiről feltételezték, hogy vezető szerepe volt a gyilkosságban és a holttestek elhamvasztásában. Őt 1933-ban - egy véletlen folytán - Jekatyerinburgban (a később Szverdlovszknak is nevezett városban) megtalálta a Chicago Daily News moszkvai tudósítója. Stoneman hírül adta, hogy ez a személy az ottani fegyház igazgatója (ez volt a hűségnek a jutalma). Jermakov azonban minden interjút visszautasított, mígnem egy másik világcsavargó riporternek, Richard Halliburton-nek mégis megnyílt. Az engedékenységének oka az volt, hogy előrehaladott torokrákban szenvedett és már csak napjai voltak hátra...

A Cseka (a bolseviki állambiztonsági rendőrség) nem véletlenül választotta először a szibériai Tobolszkot a cári család lakhelyéül, hiszen mindenképpen izolálni akarták őket a világtól. Majd amikor a fehér csapatok támadásba lendültek, akkor hozták Moszkvához 1000 km-el közelebb őket. Rövid úton kilakoltatták a legnagyobb ház tulajdonosát, egy Ipatyev nevezetű kereskedőt és az építményt 3 méter magas fakerítéssel körbekerítve börtönné képezték ki. Ide vitték a cárt, a feleségét és öt gyermeküket. Közülük a legkisebb, Alekszej trónörökös volt, akire az öröklött vérzékenysége miatt igen rosszul hatottak a megpróbáltatások. Olga volt a legidősebb leány, akit okos, erős akaratú, egyenes teremtésnek jellemeztek. Mária és Anasztaszija volt a kép kópé, akik szépségükkel és szőkeségükkel bűvölték a környezetüket, és mindig valami tréfán törték a fejüket. Tatyjánától - bár csak 17 éves volt - tartott a férfinép, még az őrök is, mert az volt az érzésük, hogy  képes bármire rávenni őket. Talán szellemi fölényét még az is erősítette, hogy sokat dolgozott ápolónőként a frontkórházakban és megszokta a férfiak közelségét.

Moszkvában július 12-én döntöttek úgy, hogy a családot ki kell végezni. Ezzel a feladattal Jákov Szverdlov utasítása alapján egy Jurovszkij nevezetű csekistát bíztak meg, aki maga mellé vette Jermakovot és egy Vaganov nevezetű fickót. Jurovszkij maga akarta kivégezni a cárt és Alekszejt. Jermakovnak jutott a cárné, Botkin doktor, a szakács, az inas; míg Vaganovnak a négy leány és a komorna. Jurovszkij már lent a pincében felolvasta az ítéletet: "Ön reméli, hogy a fehérek kiszabadítják? Nem fogják kiszabadítani... - sose lesz cár többé! Az orosz nép ellen elkövetett bűnei miatt ezennel halálra ítéljük, egész családjával együtt" - hangzott a verdikt.

Peter Kurth "Cár" című könyvében számos részletet idéz Halliburton Jurovszkijjal készült beszélgetésének teljes szövegéből, amiket jól egészítenek ki a Yale Egyetem több szemtanút is meginterjúvoló kutatói, Mark D. Steinberg és Elizabeth Tucker a "Romanovok bukása" című munkájukban: "Viszonylag kis területen zsúfolódott össze sok ember (a kivégzőcsapat és a család), ami oda vezetett, hogy káosz tört ki, és a kivégzés roppant mocskossá vált." Az akció végrehajtói, mint majd látni fogjuk, amatőrök voltak. Nem volt alapos forgatókönyvük és alapvető dolgokkal nem számoltak: például, hogy zárt helyen a fegyverek füstjétől percek múlva nem látni majd semmit, ahogy azzal sem, az áldozatok folyamatosan mozgásban lesznek.

Jurovkszij Miklósra emelte a fegyverét és lőtt - a cár azonnal holtan esett össze. Aztán a kis Alekszejt célozta meg, de a felszálló füst hirtelen elvakította. Az áldozatok mozgásba lendültek, egy pillanatra a hóhérok is megijedtek az ellenállástól és kitört a káosz: elkezdtek összevissza lődözni, mígnem mindenki a földön volt. Nem tudták, hogy a női foglyok gyémántokat és ékszereket varrtak a ruhájukba, hogy azok felfogják a golyókat... Ekkor már ki kellett nyitni a pinceajtót, hogy kiengedjék a bent rekedt füstöt - akkor döbbentek rá, hogy majdnem mindenki túlélte az akciót. Jermakov előkapta a bajonettjét, Vaganov pedig gyorsan fejbe lőtte Olgát. Maria és Anasztaszija a nagy zűrzavarban reszketve a fal mellé kuporodtak, eltakarva a fejüket, aztán tarkólövés végzett velük. Jurovszkij ezután ismét Tatyjanát és Alekszejt vette célba. A lány egyetlen golyót kapott a tarkójába, és vége volt. A kis trónörököst a nyakán találta el, de a fiúcska, aki életében oly sokat betegeskedett és szenvedett vérzékenységétől, nem halt bele a lövésbe - még egyet kapott a jobb füle mögé. Anna Demidova, Alekszandra szobalánya túlélte az első lövéseket, megpróbált kimászni a nyitott ajtón, de még időben utolérték és több késszúrással megölték. Bár ahhoz is ketten kellettek, mert egy drágakövekkel és ékszerekkel teli párnával próbálta magát védeni.

Messze, 12 km-re a várostól, egy nagy máglyán elégették a holtesteket, amelyeket takarókba csavarva vittek oda. Jermakov a hamvakat még kénsavval is meglocsolta. Maradt mégis egy-két tárgyi bizonyíték. Szokolov összegyűjtött egy kisebb ládára való maradványt és emléket, amelyeket Janin francia tábornok Párizsba vitt. Megmaradt Tatyjánának, a hadikórházak imádott istennőjének medálja és Alekszej imakönyve Raszputyintól.

A maradványokat 1993-ban exhumálták és Londonban DNS minták alapján azonosították. Azóta számos alkalommal megismételték a vizsgálatot, és a csontok minden esetben 100%-hoz közeli egyezést mutattak a vizsgált vérvonallal. A dísztemetés Moszkvában volt, amelyen részt vett Jelcin elnök is, aki korábban, mint jekatyerinburgi párttitkár, leromboltatta az Ipatyev-házat, hogy "az ne válhasson zarándokhellyé".

Elisabeth Heresch "II. Miklós - Gyávaság, hazugság és árulás" című könyvében felveti a régi legendát, miszerint a kivégző osztag egyik "Imre Nagy" nevű katonája megegyezik a későbbi magyar miniszterelnök személyével. Nagy Imre 1918-ban valóban a Vörös Hadsereg katonája volt, de éppen Szibériában élt, és két évvel később lépett csak be a bolsevik pártba, így közelébe sem juthatott egy ilyen körültekintően titokban tartott akciónak...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzofeny.blog.hu/api/trackback/id/tr376506273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tények és állítások 2014.07.16. 23:52:21

Szép és jó, hogy megemlékeztek a "vörösök" disznóságairól, de afelett elegánsan átsiklotok, hogy a cári rendőrség sem épp a humanitárius cselekedeteiről volt ismert akkoriban.

(a) 2014.07.17. 00:06:11

Ebben nem kevés igazság van. De ordas nagy hiba lett volna, ha itt és most szemponttá teszem, hogy bizony-bizony a cári idők terrorszervezetei is megérték a pénzüket. Ugyanis ezzel relativizáltam volna például öt gyerek meggyilkolását. Azt sugalltam volna ezzel, hogy "jó hát... azért valahol ők is megérték a pénzüket". Miklós igen. De a gyerekek? Úgy meg különösen sugalmazó hatása lett volna, hogy a nap eseményeihez szorosan nem tartozik hozzá. Ezeknek az embereknek parancsot adtak ki, és a parancsot végrehajtották, amire egész életükben büszkék voltak. Elsősorban őket, a "forradalom katonáit", hóhérait akartam bemutatni.

HgGina 2014.07.17. 03:11:38

Méghogy katonák. A katona harcban öl. Ezek közönséges gyilkosok. Csupa szép, ősi orosz nevű gyilkos, Jakov, Jakov...
Azért az Anasztázia-vonal a mai napig kérdéses, hogy meghalt volna ott Jekatyerinburgban. Úgy 10-15 éve Dél-Afrikában exhumáltak egy nőt, és a DNS-vizsgálatok erősen arra utalnak, hogy ő volt Anasztázia. Csak azért nem merik 100 %-os bizonyossággal kijelenteni, mert a maradványok egy megemelkedett talajvízréteg miatt korábban szennyeződtek.

otgorbebogre 2014.07.17. 04:27:25

@HgGina: sajnos 1993 ban Anasztaziat is megtalaltak. hacsak nem volt egy titkos lany meg a csaladban. sajnos mert szep legenda volt hogy valaki tulelte ezt a abarbar tettet.

Steve the Great 2014.07.17. 12:12:54

@tények és állítások: Mondjuk nem tudom, a nem humanitárius cselekedetekben milyen szerepet játszottak a cár 22, 21, 19, 17 és 13 éves gyerekei.
Persze bizonyos (igen nagy) távolságból szemlélve érthető a kivégzés, ez is egyfajta trónfosztás volt, akárcsak Ausztriában. A Habsburgok szerencséjére a világnak ezen a részén kicsivel szilárdabb a jogrend és máshogy intézik ezeket a dolgokat.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.17. 12:13:02

@tények és állítások:

A cári rendőrség kifogástalan úriemberekből állt Lenin rendőrségéhez képest.

Bafana 2014.07.17. 12:13:09

A kivégzőosztagban ott volt Nagy Imre "mártír" miniszterelnök is!

Drago Brutic 2014.07.17. 12:13:25

Barbár tett volt, de a pragmatikus okokról sem szabad elfelejtkezni. Az orosz nép lelki kapcsolata a cárral mindig is felfoghatatlan volt Európa számára. Ezt a kapcsolatot kellett elvágni. Egy bírósági procedúrából rosszul jött volna ki a hatalom, hosszas fogvatartásuk meg állandó veszélyt jelentett volna. Ne felejtsük, hogy ekkor még nem szilárdult meg a bolsevik hatalom! A barbár tett felháborító, de a korabeli viszonyokat tekintve nem meglepő.

wantirna 2014.07.17. 12:13:43

Felvetésed indokolt, nézzük:
Cári korszak kivégzései 1866-1917: körülbelül 14,000.
(Ha hozzávesszük a pogromokat és a börtönben bekövetkezett elhalálozást, akkor 25,000.) Tehát 52 év során 269 fő kivégzett évente.
A bolsevikok első hat éve alatt, 1918-1923, évente 2,500,000 (polgárháború időszaka is).
Tehát közel tízezerszer annyi.
(Forrás:John J. Dziak: Chekisty, a Histry of the KGB, Ballantine, 1988.)

A szovjet korszak egészében, 1917-1987 között 61,911,000 erőszakos, időelőtti halál politikai okból. Éves átlag: 872,000.
(Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917, Transaction, 1990.)

Bbogas 2014.07.17. 12:13:55

Sajnos azt a hamis legendát, miszerint Nagy Imre későbbi miniszterelnök részt vett II. Miklós és családja kivégzésében, Edvard Radzinszkij is kritika és kétkedés nélkül leírja Az utolsó cár című könyvében.

tamásjuve 2014.07.17. 12:14:24

Nagy IMre 1920-ban lépett be az oroszországi kommunista pártba, de már 1918-ban tagja volt a Szibériai Külföldi Munkásainak Kommunista Pártjának.
Anatolij Alekszejevics Jakimov az őrség egyik tagja, 1919- ben a fehér vizsgálóbizottság előtt kijelentette, hogy július 4-én lecserélték az őrséget.
Az újban voltak "lettek" ahogy akkoriban nevezték a külföldieket is.
Nem állapítható meg, hogy az Imre Nagy a későbbi miniszterelnök Nagy Imre.
Nagy Imre szeptemberben esett hadifogságba, azonban életrajzából az nem derül ki, hogy július 4. és 18. között hol tartózkodott.
Ezzel az egésszel csak azt akarom mondani, hogy nem lehet 100%-an kijelenteni, hogy nem Ő volt, ahogy azt sem hogy Ő.

tamásjuve 2014.07.17. 12:14:34

www.russtudies.hu/Aindex.php?menu=86&dir=&lang=h

Ez alapján a cikk alapján azért nem lehet pontosan megállapítani, hogy Nagy Imre a későbbi miniszterelnök Nagy Imre e, mivel a tanú bizonyítja a külföldiek jelenlétét az őrségben, illetve nem lehet tudni, hogy Nagy Imre 1918 július 4. és 18. között hol volt.

Yumurdzsak 2014.07.17. 12:17:35

azt nem értem, h a személyzetet miért ölték meg?

mér nem volt elég Miklós kivégzése? oké örökösök, de oldalágon is biztos van még leszármazottja a cári családnak

_most_ 2014.07.17. 12:17:38

azért ez annyira nem durva, úgymond racionális okokból kivégeztek néhány embert, elenyésző a kommunista forradalom összes áldozatához képest. A gyerekeknek meg azért kellett meghalnia, mert a cári hatalom a vérvonal mentén öröklődött, cári gyereknek lenni kiváltságokkal járt, de kötelezettségekkel is, ha kivégzik a cárt, sajnos nekik is meg kell halniuk. Azokban az országokban, ahol van halálbüntetés, ma is vannak hóhérok, akiknek az a munkájuk, hogy embereket ölnek.

randomuser1 2014.07.17. 12:17:40

"1918 márciusában tagja lett a Vörös Gárdának, majd ugyanezen év júniusában Szibéria Külföldi Munkásainak Kommunista (Szociáldemokrata) Pártjába is belépett. Egyes történészek feltételezték, hogy Nagy Imre részt vett II. Miklós orosz cár kivégzésében, ugyanakkor az egyértelmű bizonyítékok hiánya miatt egy másik Nagy Imre nevű egykori magyar hadifogoly is lehetett az elkövető."
vagyis, akár ő is lehetett volna, különösebb jelentősége nincs :)

kekegsm 2014.07.17. 12:17:53

@otgorbebogre: Valahol olvastam olyat, hogy egy emberséges vöröskatona, valamilyen tiszt, megpróbálta megszöktetni a gyerekeket. Viszont a gyerekek féltek a vadidegen és ellenségnek számító katonától, és nem merték otthagyni a családot, csak Anasztázia, akit sikeresen elmenekítettek. Ez percekkel a kivégzések elött történt. Erre rájöttek a gyilkosok, viszont akkor is működött már a rendszer, és tudták, hogyha kiderül a hiba, nekik is annyi, ezért a cári személyzet egyik fiatal női tagját is "hozzácsomagolták" a halottakhoz. Ha jól tudom, az exhumáláskor nem tudták beazonosítani egyenként mindegyik holttestet, csak azt, hogy a maradványok TÖBBSÉGE Romanov-származásra utal, de ugye közékeverték az orvos, komornyik, szolgálók, stb maradványait is, tehát bármi lehet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.17. 12:17:55

A cári hatalom ártatlan emberek garmadáját ölte meg. A bolsevikok ditto. A cári családot ért borzalom semmivel sem nagyobb annál, amit a többi ártatlan szenvedett el. A különbség csak az, hogy a névtelen áldozatokkal az ember nem tud úgy együttérezni, mint a nevesítettekkel.

Tízezer ismeretlen, arctalan meggyilkolt áldozat csupán statisztika (Sztálin után szabadon), egy ismert család meggyilkolását borzalmas emberi tragédiának látjuk.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.17. 12:17:57

@HgGina: ja, nem véletlen, hogy a kommunizmusban Szverdlov, Jurovszkij és a többi Izsák népéből való vitte a prímet a gyilkolásban
a korábbi rendhez semmilyen kötődésük nem volt, a papokat, keresztényeket gyűlölték, az uralkodót sem tekintették cár atyuskájuknak, mint az oroszok többsége

ezért is álltak a magyarországi vörös terror idején is a vörös terrorkülönítmények főleg zsidókból (Szamuely például)

egy gyökértelen nép, amely sehol nem érzi otthon magát, hisz a saját felsőbbrendűségében, mint Isten kiválasztott népe

a Nagy Imre nevű magyart is valószínűleg azért vették be a terrorkülönítménybe, mert tudták, hogy neki semmit nem jelent a cár családja, egy orosz esetleg megbízhatatlanabb lehetett volna, mivel ortodox oroszként esetleg megszánja a cári családot

a Cseka amúgy nem előzmény nélküli, a cári titkosrendőrség, az Ohrana is elég kemény elnyomó gépezet volt, volt honnan meríteni ötleteket a kommunistáknak

ahogy a mai iráni titkosrendőrség előzményei is megtalálhatók a sah titkosrendőrségében a SAVAK-ban

ahogy a kisnyilasok is szépen átvedlettek ÁVÓ-snak

minden rendszer építkezik az előzőre, ezért is hasonló mindig minden orosz berendezkedés, akár a cár, akár a pártfőtitkár, akár Putyin áll az élén, egy tőről fakadnak

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.07.17. 12:17:59

István király anno (több rémtette mellett) élve eltemettetett egy besenyő törzsfőt a családjával együtt.
Őt ma mégis szentként illene tisztelni...
MINDEN POLITIKAI GYILKOSSÁG EGYFORMÁN RETTENETES ÉS ELÍTÉLENDŐ!!!

Nagykevély 2014.07.17. 12:18:02

@tények és állítások:

A cári rendőrség cselekedetei az ilyenféle tettek ismeretében jogos prevenciónak tűnnek! Lenint is csak száműzték, nem tarkón lőtték egy város melletti erdőben. Svájcban meg élt mint marci hevesen a szifiliszes görény.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.17. 12:46:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A cári hatalom ártatlan emberek garmadáját ölte meg."

Na, ez nem igaz.

wantirna 2014.07.17. 13:05:02

Robert Wilton: The Last days of the Romanovs (A romanovok utolsó napjai) című könyvében, a 81-83-ik oldalakon találom:
Az oroszokból álló belső őrséget lecserélte az új parancsnok, Jankel Jurovszkij, egy Szibériába száműzött zsidó fia. Magával hozott egy tíztagú csoportot, „letteket”- ahogy az oroszok hívták őket. Ezek valójában nem lettek voltak, hanem magyarok, néhányuk valójában elmagyarosodott németek. (A külső őrség orosz maradt, a járókelők megtévesztésére.)
Mivel a lettek alkották a gerincét a szovjetek idegen zsoldosainak, ezért bármely nem-orosz vörösgárdista letté vált az oroszok szemében. Jurovszkij maga is egy idegen nyelven beszélt hozzájuk. Ő az oroszon kívül csak jiddisül és németül tudott.

Az ottmaradt papírok között találtak egy befejezetlen levelet, melyet magyarul írtak, de amelyről megállapították, hogy nyilvánvalóan egy némettől származott, mert a főneveket nagybetűvel kezdte, alkalmazott néhány gót betűt és kiugró nyelvtani hibákat vétett, amelyek egy magyartól nem várhatók el.

Wilton folytatja: A „lettek” közül egy másik még beszédesebben bizonyította nemzetiségét. A cári család meggyilkolása előtti napon az egyik géppuskás belső őr a következő felírást ceruzázta az Ipatyev ház falára:
Verhás András
Őrségen 1918 VII / 15
Mellette oroszul is megpróbált emléket hagyni, de nem tudta jól betűzni az orosz „karaul” szót.

telkoe 2014.07.17. 13:05:11

Markovits Rodion Sziberiai garnizon c konyve kb errol az idoszakrol szol. Eleg zuros idok voltak, de mar akkor is primitiv barbarsagnak szamitott ahogy a kommunista csocselek kivegezte a csaladot

@Yumurdzsak: Az europai uralkodohazak gyakorlatilag beltenyeszet volt, most is boseggel elnek rokonaik (ezert is erthetetlen hogy a gyerekeket nem sikerult kulfoldre juttatni)

Bafana 2014.07.17. 13:29:24

@maxval, a gondolkodó birca: Vagy névrokona, vagy nem, az biztos, hogy Nagy Imrét a "rendszerváltás" után elkezdték fényezni. Csak mint mártírt lehet bemutatni, nem illik beszélni pl. arról, hogy a padláslesöpréseket ő irányította. Mára már okt.23-a szinte csak róla szól. Pedig egy akkor harcoló forradalmár mondta nekem (Potyka bácsi), hogy ha győzött volna a forradalmunk, akkor a nép akasztotta volna őt föl. Tehát a mai Nagy Imre képbe nem fér bele, a kegyetlen, barbár, kommunista-gyilkos Nagy Imre.

MEDVE1978 2014.07.17. 13:29:34

Bizony, a forradalom mindig ahhoz vezet, hogy a csürhe is kitombolja magát egy kicsit. Akár a francia, akár az orosz. De emellett ez egy politikai gyilkosság volt, nyilvánvaló okokból. Egyszerűen a Romanov dinasztia visszatérését akarták megakadályozni. Ebből a szempontból szükséges volt a gyerekek megölése is. Természetesen ez kulturált ember számára elfogadhatatlan és végletekig kegyetlen, igazságtalan.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.26. 07:36:09

@Bafana: igen, Nagy Imre egy hithű kommunista volt
a kommunista belharcnak esett áldozatul, ahogy a Szovjetunióban is sokan, különböző tisztogatásokban, puccsokban meghaltak, de attól ők még kommunisták voltak, akiknek a lelkén emberéletek száradnak

Nagy Imre "szerencséje" az, hogy felülírta a személyét a róla kialakított pozitív kép a rendszerváltás után

amit a 40-es évek végén, 50-es évek elején művelt, az alapján egy szinten volt Rákosival a nép szemében
később belső ellentétek miatt kirekesztették, és a forradalom alatt a zűrzavarban a régi elvtársak ellen fordult (bár kezdetben ő is a tömeg szétoszlatását akarta elérni)

a nép emlékezete rövid, hamar elfelejtették Nagy Imrének a bűneit, mert mártírt akartak belőle faragni

ahogy Rajk Lászlót is istenítik manapság, közben egy véres kezű kommunista belügyminiszter volt, aki megszervezte a kék cédulás választást, aki szétverte az egyházakat, civil szervezeteket, aki megrendezte az első koncepciós pereket, aki megszervezte az ÁVÓ-t

ennyi erővel Jagodát, Jezsovot, Beriját és a többi véreskezű mészárost is mártírként tisztelhetnénk, csak mert kommunista elvtársaik ölték meg őket
süti beállítások módosítása